Dimenco volledig in Chinese handen

Reading time: 2 minutes

Author:

Vlak voor kerst heeft de specialist in thermische laminaten Beijing Kangde Xin Composite Material (KDX) een belang van 91 procent genomen in het Veldhovense Dimenco, ontwikkelaar van brilloze 3d-displays. Ledfabrikant Leyard Photoelectronics, eveneens uit China, houdt het minderheidsaandeel dat het begin 2015 verwierf. Dimenco blijft als merk bestaan naast KDX’ eigen K3DX-lijn van brilloze 3d-technologie. Het negentienkoppige team in Veldhoven gaat zich toeleggen op r&d en internationale sales. Naar verwachting komen de eerste gezamenlijk ontwikkelde consumentenproducten begin dit jaar al op de markt.

KDX’ corebusiness is de ontwikkeling van materialen, methodes en machines om verschillende lagen aan te brengen op substraten naar keuze. Een van de toepassingsgebieden is brilloze 3d-displays, die in de basis lcd’s zijn waarop naast elkaar langwerpige, verticale lensjes zijn geplakt die in- en uitgeschakeld kunnen worden om respectievelijk 3d- en 2d-beelden scherp te tonen. Dimenco heeft de technologie hiervoor in licentie van Philips, waaruit het in 2010 is voortgekomen, en heeft zelf weer gebruiksovereenkomsten gesloten met derden, waaronder Leyard en ook KDX. De nauwe samenwerking op het gebied van ontwikkeling, massaproductie en marketing die voortvloeide uit de overeenkomst met KDX heeft uiteindelijk geresulteerd in de overname.

Volgens de partijen is deze acquisitie de logische volgende stap om de r&d te versnellen en hun gezamenlijke positie in brilloze 3d te versterken. ‘Wij beschouwen Dimenco als het leidende technologiebedrijf in deze markt’, verklaart KDX-ceo Xu Shu. De Veldhovenaren hebben tot nu toe vooral eenvoudigere monitoren ontwikkeld voor zakelijke toepassingen maar altijd de ambitie gehad om brilloze 3d-producten naar de consument te brengen. ‘Als onderdeel van de KDX-groep kunnen wij die droom nu waarmaken’, aldus Dimenco-ceo Maarten Tobias.