Kort nieuws

Dikke miljard euro EU-boete voor Intel

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Intel heeft zijn dominante positie op de markt voor X86-processoren misbruikt voor anticoncurrentiedoeleinden, oordeelt de Europese Commissie. De chipgigant moet daarom 1,06 miljard euro boete betalen en per direct stoppen met dit soort praktijken, voor zover die nog gaande zijn. ’Intel heeft miljoenen Europese consumenten benadeeld door jarenlang concurrenten actief uit de markt voor computerchips te houden‘, zegt eurocommissaris Neelie Kroes over de kwestie. Intel reageert weerspreekt de conclusies en zegt de beslissing te zullen aanvechten.

De EC startte het onderzoek na klachten van AMD in 2000, 2003 en 2006.

Intel heeft zich volgens de EC schuldig gemaakt aan twee overtredingen in de periode tussen 2002 en 2007. Gedurende die tijd had Intel minstens 70 procent van de markt in handen. Het bedrijf gaf stiekem kortingen aan computerfabrikanten op voorwaarde dat ze alleen of bijna alleen Intel-processoren gebruikten. Het gaat daarbij om Acer, Dell, HP, Lenovo en Nec. Ook betaalde het de moederoganisatie van Mediamarkt om alleen Intel-gebaseerde apparatuur op voorraad te houden. De EC zegt niks tegen te hebben op de kortingen, maar wel op de voorwaarden die daaraan gesteld werden. De concurrenten – AMD – zou zijn processoren onder de kostprijs moeten aanbieden om nog tegen Intel op te kunnen boksen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content