Achtergrond

Digitale magneetveldcamera uit Leuven controleert kwaliteit

Koen Vervloesem
Leestijd: 6 minuten

Midden maart bekroonde het Duitse vaktijdschrift Elektronik de magneetveldcamera van Magcam tot ’Produkt des Jahres 2012‘ in de categorie Sensoren. Voor Koen Vervaeke, oprichter en CEO van de Leuvense starter, was het een erkenning voor het jarenlange werk dat voortsproot uit zijn promotieonderzoek aan de KU Leuven en Imec en de spin-off erna.

Het meten van magneetvelden gebeurt doorgaans met Hall-sensoren. Die zijn echter vrij groot. Natuurkundige Koen Vervaeke deed bij Imec en het Institute for Nanoscale Physics and Chemistry van de Katholieke Universiteit Leuven onderzoek naar het verkleinen ervan, wat resulteerde in een rooster van kleine Hall-sensoren op een enkele chip. Dit twee bij vier pixels grote prototype van een digitale magneetveldcamera was een proof of concept om aan te tonen dat Vervaekes techniek werkte.

In 2007 behaalde Vervaeke zijn doctoraat en wilde hij zijn technologie marktrijp maken tot iets wat echt de naam magneetveldcamera waardig is. Dankzij een postdocmandaat van het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) kon hij zich bij Imec en de Leuvense natuurkundefaculteit twee jaar wijden aan een verdere verfijning van de technologie en het opstellen van een businessplan voor een spin-offbedrijf.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content