Kort nieuws

Differ zet tanden in conversie elektriciteit in gas

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Energie-instituut Differ start samen met netbeheerder Alliander drie onderzoeksprojecten om elektriciteit om te zetten in gasvormige energiedragers. Gassen zijn namelijk eenvoudiger op te slaan en goedkoper over grote afstand te vervoeren. De projecten met een totale begroting van 2,1 miljoen euro, gefinancierd door STW en Alliander, vallen onder het Topconsortium Gas van de topsector Energie.

De betrokken onderzoekers zien kansen om nieuwe plasma- en procestechnologie te ontwikkelen die koolstofdioxide omzet in koolstofmonoxide en zuurstof. Het koolstofmonoxide dient vervolgens als uitgangsstof voor gasvormige en eventueel vloeibare brandstoffen. Op deze manier kan (duurzaam opgewekte) elektriciteit worden omgezet in CO2-neutrale brandstoffen.

Alliander verwacht dat in Nederland de gasbehoefte rond 2020 sterk is teruggelopen. De in gas omgezette elektriciteit zou dan prima vervoerd kunnen worden met de bestaande infrastructuur. Gas als transportmedium in plaats van elektriciteit is zeven keer goedkoper.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content