Differ ontwikkelt betere coating voor flexzonnecellen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Een combinatie van twee nanolagen blijkt een uitstekende en snel op te brengen beschermlaag voor flexibele zonnecellen of oleds te zijn. Dat hebben onderzoekers van Differ, Fujifilm en de TU Eindhoven ontdekt. De barrière is opgebouwd uit vijftig nanometer silica, opgebracht met een atmosferisch roll-to-roll-proces, en daarop enkele nanometers aluminiumoxide, dat wordt neergelegd met behulp van atoomlaagdepositie. Omdat het aluminiumoxide de poriën in het silica dicht, ontstaat een uitstekende beschermlaag – vergelijkbaar met commerciële coatings. Maar omdat de ontwikkelde nieuwe film een stuk dunner is, laat hij zich sneller opbrengen. Dat maakt hem in commerciële toepassingen goedkoper.

Het met plasmadepositie opgebrachte silica hecht zich, in tegenstelling tot aluminiumoxide, goed op de polymeren ondergrond.