Nieuws

Desktop-quantumcomputing droom van Twentse startup Quix

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

De Twentse startup Quix werkt aan een quantumcomputer-op-licht, een chip die de lijvige cryogene opstellingen moet vervangen. Een light versie van de quantumcomputer, zogezegd.

Gaat Quix een quantumcomputer maken? Ja en nee, zeggen oprichters Jelmer Renema en Hans van den Vlekkert. Ja, de fotonische computer waar de eind januari opgerichte Twentse startup zich op richt, buit quantummechanische effecten uit om bepaalde typen problemen vele malen sneller op te lossen dan klassieke computers dat ooit zouden kunnen. Maar nee, Quix’ fotonische quantumprocessor is niet wat het grote publiek onder een quantumcomputer verstaat. Qubits komen er bijvoorbeeld niet aan te pas.

De onbekendheid van fotonische quantumprocessoren is niet zo vreemd; het concept werd pas in 2011 gepubliceerd. Het kostte nog eens een paar jaar om de theorie experimenteel te bevestigen. Nu staat vast dat fotonische quantumprocessoren een specifiek type berekening kunnen uitvoeren waar klassieke computers veel moeite mee hebben. Maak het probleem groot genoeg en zij hoeven er niet eens aan te beginnen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content