Dertien projecten voor energiebesparende elektronica van start

Reading time: 1 minute

Author:

Het Smart Energy Systems-programma heeft van de 28 aanvragen 13 onderzoeksvoorstellen gehonoreerd voor het inzetten van elektronica voor energiebesparing of voor energiebesparing in elektronische systemen. Het Smart Energy Systems is een gezamenlijk programma van NWO, STW en ICTRegie. In totaal is er zes miljoen euro beschikbaar voor de dertien programma‘s.

Een aantal van de projecten richt zich op gebouwautomatisering: de UT en Philips hebben hiervoor twee projecten, een met Inatherm en Inteco, de andere met Homa, Nedap en NXP. De TUE zit in een project samen met Kropman Building Services. De RUG zit in een project met IBM en Philips. De TUE, Genexis, Suffnet, Lionix en Xio Photonics kijken naar optische draadloze communicatie in thuisomgevingen. Op het gebied van energie-efficiëntie in kassen ten slotte werkt Wageningen Universiteit en Researchcentrum samen met Greenhouse Horticulture en Hortimax.

Het elektriciteitsnetwerk is een ander thema, met een project van de TU Delft met Betronic en Exendis, een project van de TU Delft en een onderzoek van het CWI en de Kema.  

De overgebleven programma‘s richten zich op het optimaliseren van computersystemen voor energiegebruik. De UT en Océ kijken naar embedded omgevingen, Sara en Surfnet onderzoeken schaalbaarheid van cloud-systemen. De UvA, Intel en NXP hebben een project rond het inzetten van computercapaciteit naar gelang de vraag. Eveneens aan de UvA komt een project naar het meenemen van energiegebruik in het ontwerpen van multiprocessor-Socs.