Derde kwartaal Option opnieuw teleurstellend

Reading time: 2 minutes

Author:

Na een teleurstellend tweede kwartaal voor de Leuvense draadloosspecialist Option vallen de cijfers voor het derde kwart opnieuw tegen. Het bedrijf haalde deze periode 80,4 miljoen euro binnen. Daarvan hielden ze netto slechts 0,4 miljoen euro over, door de overname van de voormalige R&D-faciliteit van BenQ Mobile in Kamp-Lintforten in juni. Het derde kwartaal vorig jaar was goed voor een omzet van 75,7 miljoen euro en een nettowinst van 7,9 miljoen euro. Beleggers lieten Option massaal vallen, waardoor het aandeel 40 procent van zijn waarde verloor.

De tegenvallende resultaten komen door problemen met de levering van Options HSUPA-datakaarten. Dat is op zijn beurt weer terug te voeren op leveringsproblemen bij een van zijn leveranciers, zo melden de Leuvenaren. ’Wat een positief kwartaal had moeten zijn, is daardoor geëindigd op een ontgoocheling‘, zegt Option-CEO Jan Callewaert. ’Gelukkig zijn deze technische problemen opgelost bij het ingaan van het vierde kwartaal.‘ Hierin wil Option 90 miljoen euro binnenhalen, waardoor de jaaromzet net boven de 320 miljoen euro uitkomt. Dit valt nog steeds binnen de marge van Options eerdere voorspellingen. In juli moest het bedrijf toegeven dat het fouten in de boekhouding had gemaakt, waardoor het met een productoverschot bleef zitten. Option beloofde hierin beterschap. Volgens Callewaert heeft dat het afgelopen kwartaal al zijn vruchten afgeworpen.

Er was dit kwartaal ook goed nieuws voor Option. Het aantal verkochte kaarten steeg met 21 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf heeft een contract gesloten met Sony voor de levering van HSDPA-kaarten in de Vaio-notebooks. Het bedrijf had al eerder laten doorschemeren een grote overeenkomst gesloten te hebben, maar wilde nog niet zeggen met wie. Ook wist Option als eerste fabrikant goedkeuring te halen voor verkoop van HSUPA-kaarten op de Amerikaanse markt met zijn Globetrotter Express. HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) is de opvolger van HSDPA met een hogere uploadsnelheid van maximaal 5,76 megabit per seconde.

Na jaren omzet- en winstgroei laat 2007 een kentering zien in Options resultaten. Het bedrijf kampt dit jaar met boekhoud- en leveringsproblemen.