Kort nieuws

Denen onderschrijven Delftse observatie kwantumcomputerdeeltje

Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de University of Copenhagen hebben gezien hoe een majorana-quasideeltje zich vormt. Hun observaties ondersteunen de conclusie van Delftse wetenschappers in 2012 dat zij voor het eerst zo’n deeltje hedden ‘gezien’.

Majoranadeeltjes staan in de belangstelling als robuuste dragers van kwantuminformatie. Niemand heeft er ooit één weten te isoleren, maar majorana’s kunnen onder bijzondere omstandigheden ook ontstaan uit collectief gedrag van elektronen. De onderzoekers van de TU Delft pikten enkele jaren terug de eerste hints op van dit soort majorana-quasideeltjes.

De Denen hebben nu het proces gevolgd dat stapsgewijs leidt tot de vorming de majoranatoestand in de nanodraadjes. Het blijkt precies te verlopen zoals de theorie voorspelt. Nu willen de wetenschappers majoranaqubits maken en bewijzen dat deze inderdaad uitzonderlijk stabiel zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content