Kort nieuws

Den Haag Europese uitvalsbasis voor Amerikaans satellietbedrijf

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Leosat, een Amerikaans bedrijf dat razendsnelle datacommunicatie via satellieten wil gaan aanbieden, heeft zijn Europese hoofdkantoor geopend in Den Haag. Volgens het bedrijf heeft de regio een sterke ruimtevaart- en datacommunicatie-ecosysteem waar het van kan profiteren. Maar de persoonlijke ervaringen van ceo Mark Rigolle met de stad spelen ook een rol; hij woonde er eerder toen hij voor directeur was bij O3B Networks en voor telecomprovider Ben werkte.

Leosat werd in 2013 opgericht en wil in 2019 beginnen met de bouw van een netwerk van 108 satellieten, die het samen met Thales Alenia Space ontwikkelt. Die moeten in een lage baan om de aarde komen (low earth orbit of leo), in tegenstelling tot gangbare communicatiesatellieten die in een hoge baan gelanceerd worden. Daardoor hebben ze een goed signaal en zijn hoge datasnelheden mogelijk, waar tegenover staat dat ze niet op een vaste positie ten opzichte van de aarde staan.

Anders dan bij bestaande communicatiesatellieten gaat het echter niet om het terugkaatsen van een signaal naar de aarde; de kunstmanen zijn onderling via lasera verbonden en vormen een groot aardbolomspannend netwerk, geïsoleerd van het reguliere internet en met hoge snelheden en lage latency. Het bedrijf mikt hiermee op zakelijke zoals de offshore-industrie, overheden en de financiële sector.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content