Kort nieuws

Demcon helpt start-up in ventilatiesystemen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Demcon Investment heeft een minderheidsbelang genomen in Qlima, dat actief geregelde ventilatiesystemen ontwikkelt. Het Oldenzaalse bedrijf biedt al enige tijd onderdak aan de start-up, maar gaat nu een stapje verder. Het verschaft kapitaal en technische ondersteuning bij het marktrijp maken van het systeem.

’Qlima is de eerste verzilvering van onze nieuwe strategie‘, zegt Demcon-directeur Dennis Schipper. ’Van origine zijn wij toeleverancier voor hightechbedrijven, met onze hoogwaardige kennis en ontwerpen. We willen echter opschuiven in de keten, risicodragend participeren in ontwikkeling en gedeeltelijk producteigenaar worden. Demcon Investment is ons investeringsfonds voor nieuwe productideeën en start-ups. De omvang van dit fonds bedraagt meerdere miljoenen euro‘s. Maar het is meer dan een ’bank‘, we moeten technisch wel iets met het product hebben. Een bedrijf als Qlima kunnen wij helpen, niet alleen met geld en huisvesting, maar ook met onze technische kennis en onze ervaring met bijvoorbeeld patenten.‘

Het Qualivent-systeem van Qlima zit geïntegreerd in elk kozijn en werkt volledig autonoom. De ventilatiesnelheid en -richting worden decentraal en draadloos geregeld op basis van de binnen- en buitentemperatuur, en de CO2-concentratie binnen. Demcon-ingenieurs verzorgden een technische review van het prototype om het uit te bouwen tot een volwaardig systeem. Ze keken onder meer naar de regeling van de ventilatormotor en de draadloze verbinding met de CO2-sensor in het systeem en voerden diverse verbeteringen door.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content