Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Voor de zevende keer heeft het Nuon Solar Team de Challenger-klasse gewonnen tijdens de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge. Waar de Delftenaren in 2015 runnerup Solar Team Twente maar een paar minuten voorbleven, zette de Nuna9 de rest dit keer op bijna twee uur. Het team van de University of Michigan kwam als tweede over de finish in het Australische Adelaide, het Leuvense Punch Powertrain Solar Team werd derde. De Twentse zonnewagen Red Shift eindigde op een vijfde plek, na een tijdstraf van een half uur.

De World Solar Challenge is het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s. De race voert van Noord- naar Zuid-Australië, dwars door de outback. Elke editie scherpt de organisatie de spelregels aan om de deelnemers meer uit te dagen, maar daardoor gaat wel de snelheid omlaag. Dit jaar deed de Nuna9 vier dagen en ruim zes uur over de drieduizend kilometer. Dat komt neer op een gemiddelde van 81 km/u, tegen 92 km/u in 2015. Het lukte het Delftse team deze editie wel weer om de maximumsnelheid van zijn auto aan te tikken, 110 km/u.
De derde en vierde racedag bleken beslissend, toen het weer in de Australische outback omsloeg: donkere wolken, harde wind en zelfs regen. Juist in deze omstandigheden liep het Nuon Solar Team uit naar een voorsprong van twee uur op de voorlaatste dag. Aerodynamicus Jasper Hemmes: ‘Omdat de Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp.’ Strateeg Stijn Burger vult aan: ‘Dankzij goede informatie van ons meteo-team konden we bovendien waar mogelijk de gaten in het wolkendek vinden, zodat we zo veel mogelijk zon opvingen.’

Solar Team Twente kreeg een tijdstraf van een half uur omdat het op de eerste racedag een wit kleed had gebruikt tijdens de stops. Volgens het team had het hier aanvankelijk toestemming voor van de organisatie. Het kleed had onder meer als voordeel dat de auto makkelijk kon wegrijden, maar ook dat een losgevallen schroefje of ander onderdeel snel opviel. De wedstrijdleiding keurde het uiteindelijk toch af omdat de reflectie op het witte laken ook extra zonne-energie opleverde.
In de Cruiser-klasse voor gezinswagens gaat Solar Team Eindhoven onbedreigd aan kop, ondanks dikke pech aan het eind van de voorlaatste etappe: een half uur voor de laatste controlepost brak de middenconsole van de Stella Vie af. Omdat verder rijden te riskant zou zijn, besloot het team de auto direct langs de weg te zetten voor reparatie. De Eindhovenaren verwachten echter morgen gewoon te kunnen finishen in Adelaide en daar hun wereldtitel te kunnen prolongeren.