Reading time: 1 minute
Author:
De Delfi-C3 van de TU Delft heeft het eerste deel van zijn missie voltooid. De nanosatelliet hoeft niet meer continu met de aan boord aanwezige experimenten bezig te zijn en doet daarom voortaan dienst als communicatiesatelliet voor radioamateurs. Dit is een kleine beloning voor de hulp bij het verzamelen van de door de kunstmaan verstuurde experimentele data.
De 2,2 kilogram zware Delfi-C3 werd helemaal door studenten ontwikkeld. Aan boord waren twee experimenten aanwezig. Dutch Space stuurde dunnefilmzonnecellen mee, die nog nooit in de ruimte getest waren. TNO had een autonome zonnesensor aan boord gezet. Radioamateurs vingen daar de afgelopen drie maanden de resultaten van op en stuurden die door naar de TU. Na eliminatie van dubbele en onvolledige gegevens blijven er nog 100 duizend datasets over. Die worden nu geanalyseerd.
Vanaf nu gaat de Delfi-C3 onder een andere naam door: Oscar-64. Hij zal nog enkele dagen per maand terug in science mode worden gezet om gegevens te verzamelen over slijtage en levensduur van de zonnecellen en sensor.