Kort nieuws

Delftse studenten onthullen vernieuwde waterstofracewagen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Afgelopen donderdag hebben studenten van de TU Delft het ontwerp van hun nieuwe Forze VI-racewagen gepresenteerd. Na vijf jaar ontwikkeling is het Forze-team erin geslaagd om een auto te ontwikkelen die het formaat heeft van een straatauto, met zes keer meer vermogen dan de auto van afgelopen jaar. ’Met deze auto kunnen we de racewereld op zijn kop gaan zetten‘, aldus teammanager Michel Haak. De waterstofauto zal deze zomer zijn opwachting maken op racecircuits in de Benelux, onder meer in de Caterham Cup.

Met een piekvermogen van 190 kW (260 pk) accelereert de Delftse auto binnen vier seconden naar honderd kilometer per uur. Het continue vermogen wordt geleverd door een brandstofcel. De Forze VI produceert geen schadelijke gassen; er komt alleen water uit de uitlaat. Het vermogen wordt gebruikt voor de aansturing van twee krachtige elektromotoren die de achterwielen aandrijven. Verder beschikt de racewagen over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen en de veiligheid te garanderen.

Het Forze-team bestaat uit ongeveer 75 studenten van diverse studierichtingen van de TU Delft. Ook wordt er samengewerkt met de Haagse Hogeschool, Grafisch Lyceum en de Rotterdam Business School. Het studententeam heeft een racewagen ontwikkeld die met gebruik van brandstofceltechniek op waterstof rijdt. Door te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren. Het team is formeel het allereerste waterstofraceteam ter wereld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content