Kort nieuws

Delftse start-up begint proef met servers als radiator

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

In samenwerking met Eneco is de Delftse start-up Nerdalize begonnen met veldproeven van zijn aanpak om huishoudens te verwarmen met servers. Vijf gezinnen in Nederland krijgen deze maand een zogenaamde Eradiator geïnstalleerd, die zich zullen buigen over complexe berekeningen van onder meer het Leiden UMC. De proef duurt tot het einde van het jaar en moet aantonen of en hoe de techniek op grote schaal uitgerold kan worden.

Nerdalize werd twee jaar geleden opgericht en is gehuisvest bij de Yes!Delft-incubator. De start-up denkt forse energiebesparingen te kunnen realiseren met zijn aanpak. Rekencentra produceren zo veel hitte dat soms wel de helft van het energiegebruik op rekening komt van de koeling. Met de Nerdalize-aanpak hoeft hier geen energie meer aan besteed te worden en kunnen huiseigenaren hun verwarming bovendien lager zetten.

Nerdalize denkt dat het rekencapaciteit door het ontbreken van koeling dertig tot vijfenvijftig procent onder de marktprijs kan aanbieden. In zijn businessmodel gaat het er van uit dat huiseigenaren de als radiator vormgegeven server huren, maar doordat het de elektriciteitsrekening voor de server betaalt kunnen zij via hun verwarmingskosten forse besparingen tegemoet zien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content