Kort nieuws

Delftse radaralgoritmes voorspellen golfslaggevaar op zee

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Bestaande radarinstallaties op schepen kunnen gebruikt worden om de hevigheid van de golfslag de komende vijf minuten te voorspellen, concludeert TU Delft-promovendus Peter Naaijen in zijn proefschrift, dat hij afgelopen vrijdag verdedigde. Via een spin-off, Next Wave, moet de technologie binnenkort beschikbaar komen voor de offshore-industrie.

De hoogte van golven is van belang voor allerlei operaties op zee: het hijsen van lasten, landen van helikopters, overstappen van personeel op vast platform, en zo voorts. Om te beslissen of dit soort operaties uitgevoerd kunnen worden, wordt een algemene voorspelling van de zeeomstandigheden gebruikt. Bij slechte condities moeten ze uitgesteld worden totdat de golven weer zijn bedaard.

Maar vaak zijn er ook in slechte omstandigheden minutenlange periodes zonder hoge golven, waarin het werk best uitgevoerd kan worden. De Delftse algoritmes maken het mogelijk om de komende vijf minuten te voorspellen of zich zo’n kans voordoet voor een schip.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content