Kort nieuws

Delftse protonenkliniek heeft financiering rond

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Europese Investeringsbank (EIB) stelt 90 miljoen euro beschikbaar voor het Holland Particle Therapy Center (HollandPTC), de geplande Delftse protonenkliniek van de TU, het Rotterdamse Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarmee is de financiering van 120 miljoen euro rond. Het centrum moet vanaf 2016 protonentherapie gaan aanbieden aan kankerpatiënten en R&D rond dit onderwerp gaan faciliteren. Bestraling met protonen in plaats van röntgenfotonen is voor sommige patiënten effectiever en levert minder bijwerkingen op.

Het HollandPTC is niet onomstreden; in totaal willen nog drie consortia een protonencentrum bouwen: de twee Amsterdamse universiteiten met hun universitair medische centra, het UMC Maastricht met bestralingskliniek Maastro, en de Groningse universiteit met het universitair medisch centrum. De verzekeraars vragen zich echter af of zo’n kostbaar centrum in Nederland kosteneffectief is, laat staan vier. Desalniettemin verleende het ministerie van VWS in december vergunningen voor alle vier de centra.

Een van de voorwaarden van de vergunning was om de financiering binnen zes maanden rond te krijgen. Nu dat het geval is, denkt het HollandPTC dat het op korte termijn een akkoord zal bereiken met de zorgverzekeraars. In 2016 moeten de eerste patiënten behandeld worden. Het centrum rekent op de zeshonderd patiënten per jaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content