Kort nieuws

Delftse onderzoekers teleporteren spintoestand tussen kwantumbits

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het Kavli-instituut aan de TU Delft zijn er in geslaagd om informatie in een kwantumbit trefzeker te verplaatsen naar een ander qubit drie meter verderop, zonder dat de informatie door de tussenliggende ruimte reisde (teleportatie). Ze deden dat door de twee qubits optisch met elkaar te verstrengelen, zodat ze zich als een geheel gedragen. De resultaten zijn gepubliceerd in Science.

De onderzoekers gebruiken elektronen in diamant als qubits. Door een stikstofatoom in het koolstofkristalrooster te plaatsen, ontstaan plekken waarin individuele elektronen zijn op te sluiten. Vervolgens kan hiervan de spin ingesteld en uitgelezen worden. Deze qubits zijn met conventionele chiptechnologieën te vervaardigen.

Met de Delftse methode kan de spin met honderd procent zekerheid overgedragen worden; de overdracht slaagt altijd. De methode werkt echter nog niet volledig nauwkeurig. Volgens de onderzoeker is de potentie hiervoor is echter wel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content