Kort nieuws

Delftse bacterieprinter grote winnaar synthetische-biologiewedstrijd

Leestijd: 2 minuten

Op het jaarlijkse feestje van de synthetische biologie, de Igem in Boston, heeft het studententeam van de TU Delft met zijn bacterieprinter de hoofdprijs in de wacht gesleept, plus de prijzen voor het beste hardwareproject, de beste website en het beste toegepaste ontwerp.

Het veld van synthetische biologie streeft ernaar om een standaard gereedschapskist aan te leggen waarmee makkelijk nieuwe functies aan micro-organismen kunnen worden toegevoegd. Via Igem, de International Genetically Engineered Machine Competition, worden studententeams uitgedaagd nieuwe bouwblokken en gereeedschappen te ontwerpen en om toepassingen te verzinnen. In totaal deden er dit jaar 259 teams mee. In totaal werden er 27 prijzen uitgedeeld, de meeste in drievoud: teams konden meedoen in de categorieën high school, undergrad en overgrad.

Het Delftse team, dat als overgrad-team meedeed, richtte zich op biofilms, dunne laagjes van bacteriën die stevig met elkaar en het oppervlak verbonden zijn. Dergelijke films kunnen mechanisch zeer robuust zijn en bieden bescherming tegen omgevingsfactoren. Zo kunnen biofilms bacteriën minder gevoelig maken voor antibiotica. Ze vormen dan ook een belangrijk onderwerp in de industrie en de medische sector.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content