Technieuws

Delfts trilbalkje verbindt kwantumsystemen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit van Wenen hebben een apparaatje gemaakt dat fotonen omzet in fononen (atoomtrillingen) en andersom. Dat biedt zicht op een universele methode om kwantumcomponenten en -systemen met elkaar te laten communiceren, ongeacht hun aard.

Het apparaatje heeft wel iets weg van een stemvork op nanoschaal: het is een minuscuul geperforeerd silicium trilbalkje. Met een gecompliceerde truc kunnen de onderzoekers garanderen dat een lichtdeeltje in een kwantummechanische trilling wordt omgezet en vice versa. Voorheen was dit een kansproces.

Hoogleraar Simon Gröblacher van de TU Delft ziet technologisch potentieel voor zijn vondst. Hij speculeert op een kwantuminternet, waarbij systemen over de hele wereld kwantumberekeningen doen en gegevens uitwisselen. Behalve voor communicatie kunnen de kwantumvibraties ook als geheugen dienen binnen kwantumnetwerken of -computers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content