Delfts onderzoek krikt rendement amorf silicum zonnecellen op

Reading time: 1 minute

Author:

Het rendement van amorf silicium zonnecellen kan aanzienlijk worden verhoogd door de gasvormige siliciumprecursor tijdens het productieproces te verdunnen met waterstof. Op deze ontdekking promoveert onderzoeker Gijs van Elzakker dinsdag 6 juli aan de TU Delft.

Als amorf silicium zonnecellen net uit de fabriek komen, hebben ze maximaal een rendement van een procent of tien. Na enkele uren in de zon is dat echter met bijna een derde gezakt en blijft er slechts zeven procent van over. Dit zogenaamde Staebler-Wronski-effect is al sinds de jaren zeventig bekend, maar nog steeds niet helemaal opgehelderd.

Het Duitse Inventux profiteert van Delfts onderzoek dat het rendement van amorf silicium zonnecellen verbetert.

De gevolgen ervan zijn echter wel te beperken, ontdekten Van Elzakker en collega‘s van de Photovoltaic Materials and Devices-groep. Door waterstof bij te mengen in het procesgas (silaan) waar amorf silicium van wordt gemaakt, zakt het rendement veel minder in. Bij een optimale verhouding tussen beide gassen blijft het verlies beperkt tot een procentpunt en levert het aangepaste productieproces dus amorf silicium zonnecellen met een rendement van 9 procent.

Het Duitse bedrijf Inventux Technologies, tevens Van Elzakkers‘ nieuwe werkgever, neemt de technologie in productie.