Kort nieuws

Delfts nanolab opent deuren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Minister Plasterk opent woensdag 4 november in Delft het Van Leeuwenhoek Laboratorium, de nieuwe onderzoeksfaciliteit voor nanotechnologisch onderzoek van TNO en de TU Delft die ook toegankelijk is voor het bedrijfsleven. Het met cleanrooms en geavanceerde analyseapparatuur gevulde gebouw past in Nanolab NL, een Nanoned-initiatief om de infrastructuur voor nanoresearch in Nederland te verbeteren. Partners in Nanolab NL zijn het Kavli Institute of Nanoscience (TU Delft), Mesa+ (UT), TNO en het Zernike Institute for Advanced Materials (Rijksuniversiteit Groningen). Philips is geassocieerd partner.

Het Van Leeuwenhoek Laboratorium beschikt over zesduizend vierkante meter werkruimte, waarvan tweeduizend vierkante meter aan cleanrooms. Ongeveer een derde van de stofvrije ruimtes is bovendien trillingsvrij uitgevoerd om delicate metingen mogelijk te maken. Het lab biedt onder meer onderdak aan de Lithotrack-productiestraat voor CMos-technologie, op basis van een heliumionmicroscoop en de Nanomefos, een in Nederland ontwikkeld non-contact-meetapparaat voor complexe oppervlakken in optische systemen.

De opening is een formaliteit. Sinds begin dit jaar kunnen geïnteresseerden zich al laten trainen om in het Delftse nanolab te mogen werken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content