Kort nieuws

Delft test automatisch dimmende straatlantaarns

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De TU Delft test op de universiteitscampus intelligente straatverlichting die tot tachtig procent zuiniger is en goedkoper in onderhoud. Het gaat om lantaarnpalen met ledlampen die met sensoren hun omgeving in de gaten houden en dimmen als er niemand in de buurt is. Ook kunnen ze draadloos communiceren met een centrale, bijvoorbeeld om te melden dat ze stuk zijn. Het gepatenteerde systeem is ontwikkeld door TU Delft-spin-off Tvilight van oud-student technologiemanagement Chintan Shah, die er vorig jaar een wedstrijd mee won om efficiënter met energie om te gaan op de campus.

De elektronica van Shah is op iedere dimbare lantaarnpaal te installeren. Op het eerste gezicht lijkt het systeem op de bestaande tuinlamp met sensor. Bij Shahs oplossing lichten echter alle omringende lantaarnpalen op als er iemand nadert. De lampen gaan bovendien nooit helemaal uit, maar dimmen tot ongeveer twintig procent van de reguliere sterkte. Zo beweegt de voorbijganger zich als het ware in een cirkel van licht. De pilot op de campus is bedoeld om het systeem goed te testen en af te stemmen, zodat de lampen niet feller gaan schijnen bij zwiepende takken of passerende katten.

Begin dit jaar startte in Tilburg een proef met een straatverlichtingssysteem van Philips. Ook die verlichting beweegt in een golf mee met fietsers of voetgangers die langskomen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content