Kort nieuws

Defensie en TNO ontwikkelen afstandbestuurbare verkenner

Silvia Stegeman
Leestijd: 1 minuut

Het Nederlandse leger en TNO ontwikkelen samen een militaire verkenningsrobot, die van een afstand te besturen is. De Eyerobot moet riskante taken in stedelijke gebieden overnemen van militairen op de grond. Zo kunnen ze woningen verkennen, bermbommen en scherpschutters opsporen, troepen bevoorraden of legerbases beveiligen. Via een console met virtuele omgeving stuurt de bediener de Eyerobot van op veilige afstand aan. Voor bediening op korte afstand is er een handgedragen verrekijkerachtige interface.

TNO en Defensie hebben de eerste succesvolle demonstraties inmiddels achter de rug. Deze zomer doen ze met de Eyerobot mee aan de European Land Robot Trial, een wedstrijd om en om voor militaire en civiele robots. Een belangrijke stap voor verder onderzoek en ontwikkeling, noemt defensiestafmedewerker Fokkema het in de Defensiekrant.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content