Defecten 2d-materialen in het gareel gebracht


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onregelmatigheden kunnen de eigenschappen van 2d-materialen fors beïnvloeden. Grafeen, bijvoorbeeld, kan afhankelijk van de structuur van zijn randen zich als een semimetaal of een halfgeleider gedragen. Het is echter meestal niet eenvoudig om tijdens de synthese controle uit te oefenen op defecten en randen. Onderzoekers van Rice University en Oak Ridge National Laboratory hebben daar iets op gevonden: door 2d-materialen op een gekromde ondergrond te laten groeien, kunnen zij voorspellen waar de onregelmatigheden zich manifesteren.

Uit berekeningen van de Amerikanen blijkt dat bijvoorbeeld een kegelvormige ondergrond nauwkeurig voorspelbare afwijkingen in het 2d-materiaal wolfraamdisulfide oplevert. Hun precieze locatie hangt vooral af van de hoogte van de kegel, zo werd ook experimenteel bevestigd. In andere gevallen komt de theorie echter minder goed overeen met de praktijk. Vervolgonderzoek moet uitwijzen waarom.