Kort nieuws

Deepmind klaar met go na overwinning op wereldkampioen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Met een overwinning op regerend wereldkampioen Ke Jie stuurt Google-dochter Deepmind zijn Alphago-ai-systeem voor het bordspel go met pensioen. De software schreef in 2015 geschiedenis toen het de Koreaanse topspeler Lee Sedol versloeg, en op de Future Of Go Summit in het Chinese Wuzhen wist de software afgelopen week alle drie de potjes van Jie te winnen. De Deepmind-onderzoekers willen de methodes van het taakspecifieke ai-systeem nu gaan generaliseren – het bedrijf noemt op den duur materiaalkunde en de medische sector als beoogde toepassingen.

Deepmind werkt sinds 2014 aan Alphago als testcase voor reinfocement learning. Dit wordt algemeen beschouwd wordt als de taaiste tak van machine learning. Het systeem krijgt hier slechts informatie over in- en output en uiteindelijk succes. Daarmee moet het optimale strategieën ontwikkelen. Tussentijdse stappen worden dus niet gecorrigeerd.

Go is hier een uitgelezen probleem voor. Het oosterse bordspel kent te veel mogelijke posities om brute force door te rekenen, wat min of meer de manier was waarop computers twee decennia geleden van menselijke schaakspelers wisten te winnen. Het verslaan van Sedol wordt over het algemeen dan ook als een belangrijke stap in de ontwikkeling van machine learning gezien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content