Technieuws

Deeltjesversneller-op-een-chip in de maak

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Gordon and Betty Moore Foundation heeft 13,5 miljoen euro gedoneerd aan Stanford University om een miniatuurdeeltjesversneller te maken. Samen met de Friedrich-Alexander University Erlangen-Nuremberg heeft deze universiteit aangetoond dat holle ‘chips’ elektronen een veelvoud van de energie kunnen meegeven van wat bestaande, kilometerslange versnellers kunnen. In serie geschakeld zou met deze chips een zeer krachtige elektronenbron ter grootte van een schoenendoos gemaakt kunnen worden.

In de chip van silicaglas reizen de elektronen door een tunnel met gekartelde randen. Laserlicht van buiten gaat een interactie aan met dat kartelpatroon, waardoor een elektrisch veld ontstaat. Dit verhoogt de energie van de elektronen.

Deeltjesversnellers worden niet alleen voor fundamentele fysica gebruikt. Ook biologen en materiaalwetenschappers doen er regelmatig een beroep op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content