Redactioneel

Deeltijdopleiding

Paul van Gerven is redacteur bij Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft minister-president Balkenende net uitgehaald naar de middelmatigheid in de Nederlandse cultuur. Hij deed dat in een toespraak ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar in Wageningen. Volgens de landsbestuurder ontbreekt het Nederlanders aan een winnaarsmentaliteit. Nu valt het gemoraliseer van Balkenende bij mij meestal niet in goede aarde, maar hier heeft hij wel een punt.

Aan Balkenendes kritiek op het bedrijfsleven wil ik niet al te veel woorden vuil maken. Dat Nederlanders vergeleken met Amerikanen en Britten niet de meest ondernemende types zijn, weten we nu wel. Ik zie dat ook niet zo snel veranderen op de korte termijn. Het kan geen kwaad als de politiek af en toe maant tot meer dynamiek, maar veel meer dan bureaucratische obstakels uit de weg ruimen en wat startkapitaal uitdelen kan een overheid eigenlijk niet doen. Ik had wat dat betreft liever gezien dat Balkenende gelijk boter bij de vis had gedaan. Dat lijkt er echter zelfs in deze tijden van economische voorspoed niet in te zitten.

Onderwijsinstellingen, en dan met name het hoger onderwijs, kunnen volgens mij veel meer doen om onze mentaliteit een beetje op te poetsen. Op school worden studenten tenslotte niet alleen opgeleid maar ook gevormd. En op die combinatie valt wel wat aan te merken, signaleerde Balkenende in zijn rede. ’Waarom genoegen nemen met een zesje? Waarom middelmatigheid tot deugd verheffen? Waarom kunnen niet meer studenten cum laude afstuderen‘, vroeg hij zich hardop af.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content