Binnenstebuiten

De wortel van Fursa

Paul van Gerven
Leestijd: 10 minuten

Even stond ASM International weer in de schijnwerpers. Niet vanwege de presentatie van zijn jaarcijfers, maar door de frontale aanval die het hedgefonds Fursa vrijwel gelijktijdig inzette op ASMI‘s front-enddivisie. Op hoofdlijnen zijn de voorstellen van Fursa echter weinig overtuigend. Ze zijn vooral bedoeld om de andere aandeelhouders lekker te maken ten einde hun steun te vergaren voor een machtsovername door Fursa.

Op het eerste gezicht valt er weinig aan te merken op de cijfers van ASM International. De Bilthovense machinebouwer presteerde het laatste kwartaal van 2007 boven verwachting en kon een omzet van 236,9 miljoen euro en een winst van 19,1 miljoen euro in de boeken schrijven. Vooral de groei van de orderportefeuille maakte indruk. ASMI sleepte in ’K4‘ orders ter waarde van ruim 250 miljoen euro binnen, waarmee de portefeuille zich tot 200 miljoen euro vulde. Analisten gingen uit van een daling tot 160 miljoen euro. Ook de jaarwinst trok aardig aan en steeg met 78 procent tot 61 miljoen euro.

De realiteit was echter voor vertrekkend bestuursvoorzitter Arthur del Prado verre van rooskleurig. Nadere analyse wijst bijvoorbeeld uit dat ASMI zijn marges weliswaar verbeterde van 31,4 naar 35,5 procent, maar dat de concurrentie werkt met marges van rond de 40 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) van 38,4 miljoen euro bleef steken op 8 procent van de omzet. De concurrentie doet het volgens het Financieele Dagblad met het dubbele. Del Prado gaf verder te kennen dat 2008 een lastig jaar wordt. De kwakkelende Amerikaanse economie doet chipbakkers vrezen dat de vraag naar hun producten daalt. Zij houden daarom de hand op de knip en kopen minder machines in. Dat heeft komend jaar zijn beslag op de omzet en winstmarge van ASMI, denkt Del Prado.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content