Redactioneel

De Wetenschap Draait Door

Paul van Gerven is redacteur bij Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Als staatssecretaris Dekker van OCW zijn zin krijgt, worden educatie en informatie de kerntaken van de publieke omroep. Amusement is alleen nog toegestaan als het in dienst staat van hogere doelen. ‘Publieke omroepen zijn er niet om dunnetjes over te doen wat je bij de commerciëlen ook al voorbij ziet komen’, aldus Dekker bij de presentatie van zijn wetsvoorstel.

Je had je hierover waarschijnlijk allang een mening gevormd. Maar heb je daarbij de potentieel positieve uitwerking van het voorstel op wetenschap en techniek al meegewogen? Meer aandacht voor deze onderwerpen past naadloos in de beoogde nieuwe missie van de publieke omroep, en dat is bepaald geen overbodige luxe.

Serieuze wetenschap en kritische analyse is tegenwoordig zaak voor specialistische media. Populaire tech-rubrieken behandelen de lancering van de nieuwe Samsung-telefoon of de miljardste klik van een viraal Youtube-filmpje. Op Discovery Channel zie je tegenwoordig vrachtwagens op ijswegen in Alaska glibberen, terwijl History Channel de betrokkenheid van aliens bij de bouw van de piramides ‘onderzoekt’.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content