Podium

‘De weg naar industrialisatie wordt altijd vanzelfsprekend gevonden’

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Richard van de Sanden mag zich van Stichting Fom de eerste Nederlands kampioen industrieel relevant onderzoek noemen. Maar waarom steekt de toepassingsgerichte plasmafysicus zijn 250 duizend euro prijzengeld in grafeen?

Het juryrapport is lovend, zoals het hoort. De winnaar van de Fom Valorisatie Prijs 2009 ’is een meester in het schakelen tussen zijn fundamentele fysische kennis en technologische uitdagingen waarmee hij vanuit de industrie geconfronteerd wordt‘. Een stevige lijst succesvolle academisch-industriële onderzoeksprojecten, een respectabele onderzoeksoutput en tot tweemaal toe een Best Teacher Award aan de TU Eindhoven waren meer dan voldoende voor de vijfkoppige selectiecommissie om Richard van de Sanden unaniem voor te dragen bij het Fom-bestuur. Dat zag er dan ook geen been in de plasmafysicus de 250 duizend euro toe te kennen. Later dit jaar mag hij de prijs, die dit jaar zijn entree heeft gemaakt, in ontvangst nemen.

Het plasmaonderzoek in Eindhoven kent een lange traditie. Het heeft zijn wortels in de vroegtwintigste-eeuwse research naar gasontladingslampen, die vanzelfsprekend in de belangstelling van Philips stonden. Later begonnen plasma‘s hun belang vooral te ontlenen aan de rijke mogelijkheden in materiaalbewerking. Chemical Vapor Deposition (CVD), Plasma-Enhanced Vapor Deposition (PECVD), Reactive Ion Etching (RIE), sputteren, het is maar een greep uit de plasmagerelateerde procestechnologie die een plaatsje heeft gekregen in de productie van onder meer chips, lcd-schermen, elektronicaverpakkingen en zonnecellen. Op die manier kon het Eindhovense plasmaonderzoek altijd op een rijke voedingsbodem rekenen in de regio.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content