Achtergrond

De waarheid achter hoge nominale stromen

Alex Snijder is field application engineer bij Würth Elektronik Nederland.

Leestijd: 5 minuten

Tijdens het ontwerpproces is een zorgvuldige componentkeuze van groot belang. Ga daarbij echter niet alleen af op de datasheets, waarschuwt Alex Snijder van Würth Elektronik.

Een van de kritieke parameters van een spoel is de rated current, de maximaal toelaatbare of nominale stroomsterkte. Bij overschrijding wordt de werktemperatuur te hoog en kan de component minder lang meegaan of zelfs defect raken. De werktemperatuur is opgebouwd uit de omgevingstemperatuur en de zelfopwarming van de spoel. Hoe groot deze zelfopwarming is, hangt af van de vermogensverliezen in de draad en de thermische eigenschappen van de component. Veelal bedraagt de toename 40 K ten opzichte van de omgeving.

De vermogensverliezen worden veroorzaakt door de ohmse weerstand van de wikkeling. Deze is onder meer afhankelijk van het gebruikte materiaal, de diameter en de lengte van de draad. Het dc-vermogensverlies neemt kwadratisch toe met de stroom door de component. De ac-verliezen zijn afhankelijk van vele factoren, waaronder de schakelfrequentie, de piekstroom, het kernmateriaal en de windingstructuur. In sommige applicaties zijn deze verliezen dominant. Ze worden echter niet meegenomen in de nominale stroom; daarin zien we enkel het effect van de dc-verliezen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content