Opinie

De visitatie komt er weer aan

Kees Beenakker is wetenschappelijk directeur van Dimes.

Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe jaar staat voor de opleidingen Elektrotechniek van de drie TU‘s deels in het teken van de visitatie. Doel is om de kwaliteit vast te stellen van het universitaire onderzoek en het onderwijs op een vakgebied. Om de zes jaar is er een visitatie en voor 2011 heeft deze betrekking op het onderzoek. Ze wordt uitgevoerd door een internationale commissie van externe deskundigen, die elk gedurende een of twee dagen de drie TU‘s bezoeken. Uiteindelijk velt de commissie een oordeel over de kwaliteit gebaseerd op de zogenaamde zelfstudie en de gesprekken en presentaties ter plaatse. Dit oordeel strekt zich uit over het onderzoek in Nederland in het geheel, vervolgens per universiteit en faculteit en ten slotte ook per afdeling en onderzoeksgroep. Naast een oordeel over de performance van de afgelopen zes jaar in termen van kwaliteit, kwantiteit, levensvatbaarheid en maatschappelijke relevantie worden er ook adviezen gegeven voor verbetering. De uitkomst van zo‘n visitatie is zowel intern als voor de buitenwereld uitermate belangrijk.

Naar verwachting zal de visitatie in oktober plaatsvinden. De eerste voorbereidingen zijn inmiddels achter de rug in de E-kamer, een overleg van de drie TU‘s op het gebied van elektrotechniek. Nu is het zaak aan de zelfstudie te beginnen. Vergeef me het gebruik van het nogal ambtelijke woord ’zelfstudie‘. Het doet mij altijd denken aan een moderne vorm van de biecht. Een zelfstudie heeft echter meer betrekking op de resultaten uit het verleden, zowel positief als negatief, en een zeer belangrijke sterkte-zwakteanalyse. Afhankelijk van het resultaat kan de boetedoening echter groot zijn, en zelfs leiden tot opheffing van een sectie.

Denk dus niet dat zo‘n zelfstudie even op een achternamiddag kan worden geschreven. Het begint al met het onderling overeenkomen van de definities en het verzamelen van de gegevens. Wie telt mee als promovendus? Alleen degenen die een arbeidscontract met de TU hebben? Of ook zij die het promoveren naast hun werk in de industrie doen? Wie waren er de afgelopen zes jaar in dienst, waar werken ze nu, welke projecten waren er, wat was de omvang van de projecten, wat was de gemiddelde promotieduur? Enzovoort, enzovoort.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content