Achtergrond

De stillende energiehonger van FPGA’s

Kees van Egmond is Xilinx-gecertificeerd field application engineer bij Avnet-onderdeel Silica in Breda.

Leestijd: 4 minuten

Ook bij FPGA‘s is energieverbruik een heet hangijzer. Kees van Egmond van Avnet Silica beschrijft de maatregelen die FPGA-pionier Xilinx heeft genomen om zijn producten zowel statisch als dynamisch zuiniger te maken.

Een lager energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, maar geeft ook legio voordelen op systeemniveau. Zo kunnen we toe met kleinere voedingen en ook de koeling kan kleiner, of zelfs helemaal weg. Een ander positief effect is de verlengde levensduur van componenten en apparaten: een lagere temperatuur vermindert het verouderingsproces en het in- en uitschakelen van apparatuur veroorzaakt minder thermische schokken, wat weer gunstig is voor de betrouwbaarheid van de systemen.

In FPGA‘s is het energieverbruik afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen maken we onderscheid tussen statisch en dynamische energieverbruik. Onder statisch verbruik verstaan we het verbruik terwijl de component niet actief is, het dynamische verbruik is het verbruik als signalen actief zijn. Dit kunnen kloksignalen zijn, maar ook andere snel wisselende signalen hebben invloed op het verbruik.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content