Achtergrond

De software-engineer van de toekomst

Dit veldonderzoek is uitgevoerd in het kader van de werkopdrachten voor een nieuw hbo-lectoraat embedded software bij Fontys Hogeschool ICT. Aangevuld met literatuurstudies levert dat een aardig beeld op van de nabije toekomst van het vakgebied. Op grond van deze en andere inputs actualiseert de instelling haar onderwijs. Onderwerpen waar ze nog geen verstand van heeft, maar die wel belangrijk kunnen worden, komen in de researchbacklog van het nieuwe lectoraat. Op die manier is de kennis binnen de school beschikbaar op het moment van invoering in het curriculum.

Leestijd: 5 minuten

Fontys Hogeschool ICT heeft in het veld gepeild waar het vakgebied embedded software de komende jaren naartoe gaat. Deskundigen van universiteiten, grote bedrijven en softwarehuizen geven hun mening over de stand van de techniek over respectievelijk tien, vijf en twee jaar.

Op de Hannover Messe heeft de Nederlandse industrie aangegeven dat ze wil scoren met slimme fabrieken. Deze onderscheiden zich van minder slimme door de software in de aanwezige machines en robots en door de manier waarop alles met elkaar samenwerkt. De toepassing van embedded software in kritieke systemen neemt razendsnel toe. Wat betekent dit voor de ontwikkeling en de ontwikkelaar van die software?

De omvang en complexiteit van softwaresystemen zal dramatisch groeien, terwijl de tolerantie voor fouten afneemt. Dat betekent dat de huidige manier van werken niet meer werkt. Denk eens aan een systeem van een paar miljard regels code verdeeld over duizenden processoren die met elkaar en met sensoren en actuatoren communiceren via het internet der dingen, 24/7 (always on). Hoe houd je daar overzicht over? Hoe test je dat? Hoe ga je dat upgraden? Wie gaan dat programmeren?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content