Topcolumn

De skyline van Brainport kost 500 miljoen

Egbert-Jan Sol is directeur Kennis van TNO Industrie & Techniek.

Leestijd: 3 minuten

Ik fiets graag een rondje Dommel. Vanaf Eindhoven de Dommel stroomafwaarts volgen, dan langs het kanaal naar Helmond en via het heidegebied achter Nuenen weer terug. Afgelopen weekend ging de tocht naar de top van de Gulbergen. Dat is het hoogste punt van Brabant. De netjes weggewerkte vuilnisbelt tussen Geldrop en Nuenen doet nu dienst als golfterrein. Het is een fotogeniek punt om de skyline van Eindhoven tot aan Helmond digitaal vast te leggen. Eigenlijk wel opzienbarend. Het gebied Eindhoven/Helmond is een gebied van 20 km oost-west en 10 km noord-zuid, net zo groot als het gebied van de M25 rondom Londen. In de zuidwesthoek zitten ASML, NXP en het Holst Centrum: de micro- en nanowereld. In de noordwesthoek zitten Philips Medical Systems, FEI, Dräger, de life-science en medische-apparatenbouwers. In de noordoosthoek bij Helmond zit de voedingsapparatuur- en metaalindustrie, met straks ook de VDL Groep. En in de zuidoosthoek zit de hightech automotive-industrie, van Daf tot TNO Automotive.

Brainport bevat de concentratie van (kennisintensieve) industrieën voor hightech systemen. Als je dan in het zonnetje zit met alleen maar groen om je heen, dan realiseer je dat dit een ideaal gebied is voor de zogenaamde creative class. Dit is de groep die volgens Richard Florida verantwoordelijk is voor de groei in welvaart en welzijn in onze Westerse samenleving. Het zijn veelal hoogopgeleiden die een goede baan hebben, uitdagend en creatief werk verrichten en in een fraaie omgeving willen wonen met voldoende natuur en cultuur. Om de vergelijking met de M25 door te trekken: dat is ook een interessante omgeving om te leven, alleen duur, smerig en dichtbevolkt met grote reistijden en kleine woningen. Daar ga je niet even fietsen om in het centrum rond te kijken en alleen maar natuur en groen te zien. De Brainport-regio is de place to be. Er gebeurt van alles en er kan nog een heleboel groeien.

Er is alleen een ding dat mij somber maakt: het verwaarlozen van de aandacht voor technologieontwikkeling en de dreigende kaalslag. De basis van Brainport als de hightechhotspot van Europa is de ontwikkeling van vooruitstrevende technologieën en het daaruit creëren van innovatieve producten. Er is op dit moment een perfecte keten van kennisinstellingen, hightechtoeleveranciers en grote en kleine OEM‘s. Maar waar vroeger de grote bedrijven het voortouw namen bij technologieontwikkeling, ligt die bal nu bij kleine bedrijven die dat nooit hebben hoeven doen. Anderzijds is ook de instroom van studenten in bèta en techniek zo schrikbarend laag geworden dat er een gebrek aan mensen ontstaat. Als er geen aanvoer is en als bedrijven direct productontwikkeling doen en nauwelijks nog technologieontwikkeling, dan ontstaat een kaalslag waardoor later minder innovaties mogelijk zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content