Achtergrond

De RF Energy Alliance is dood, maar leeft door binnen het IMPI

Klaus Werner is oprichter en r&d-manager van Pink RF, een Nijmeegse specialist in rf-energie. Daarnaast was hij directeur van de RF Energy Alliance sinds de oprichting van dit industrieconsortium in 2014.

Leestijd: 4 minuten

De veranderende interesse voor solid-state rf-technologie heeft de RF Energy Alliance zich doen bezinnen op haar toekomst. Conclusie: de organisatie kan haar evangelisatiewerk het beste voortzetten als onderdeel van het International Microwave Power Institute.

De RF Energy Alliance (RFEA) werd in oktober 2014 opgericht om de introductie van een revolutionaire technologie in kookwitgoed te bevorderen. Solid-state rf maakt het mogelijk om met halfgeleiderdevices krachtige microgolven te genereren en die gecontroleerd te gebruiken in een nieuwe generatie magnetrons waarmee we ons eten in korte tijd niet alleen perfect kunnen opwarmen, maar waar we ook echt mee kunnen koken. De technologie was niet nieuw: zij vond al uitgebreide toepassing om data te versturen in bijvoorbeeld cellulaire netwerken en voor radio- en televisie-uitzendingen.

Naast de inherente betrouwbaarheid van halfgeleiders biedt solid-state rf nog een belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele magnetrons, die elektromagnetische golven opwekken met vacuümbuizen: de controle. Alle parameters van een rf-signaal (frequentie, vermogen, fase, modulatie, tijd) zijn met hoge precisie te genereren en te meten en vervolgens heel goed te sturen. Doordat we het uitgezonden en gereflecteerde vermogen nauwkeurig kunnen vaststellen, kunnen we de hoeveelheid afgeleverde energie in een proces exact bepalen en de temperatuur van bijvoorbeeld een pizza voorspellen wanneer we de startomstandigheden kennen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content