Topcolumn

De potentie van multiprocessoren

Markus Levy is voorzitter van EEMBC, een organisatie die benchmarks opstelt voor embedded processoren.

Leestijd: 3 minuten

Er zijn twee methoden voor het rekenen met meerdere processoren: symmetrisch en asymmetrisch. In theorie is de hardwarerealisatie van elke multiprocessorimplementatie vrij rechttoe rechtaan. De echte uitdaging is om het transparant te maken voor de systeemdesigner. Uiteindelijk is het doel het de ontwerper zo makkelijk mogelijk te maken. Het idee is om de lasten van de partitionering te leggen bij het besturingssysteem, de compiler of bij de toolleveranciers.

Gereedschapbouwers hebben echter grote moeite met de verscheidenheid aan applicaties waar multiprocessortechnieken worden toegepast. Dit brede spectrum zorgt er bovendien voor dat het een uitdaging is om gestandaardiseerde interfaces te creëren. Veel multiprocessorsystemen bouwen voort op eigen hardware en software van de klant zodat het extra moeilijk is om open API‘s te bouwen die zorgen voor bredere toolondersteuning. Hoe krijg je de industrie zover dat ze akkoord gaan met API-standaarden voor multiprocessorchips en -systemen? De eerste stap is samenwerking. Pas geleden zat ik een startmeeting voor om de belangrijke spelers op dit gebied bij elkaar te brengen. Het congres werd gesponsord door Analog Devices, Express Logic, Freescale, MIPS, Polycore, Stretch, Synopsys, Wind River en Xilinx, maar de deelnemerslijst bevatten medewerkers van tientallen bedrijven uit alle takken van de markt.

De sponsors gaven lezingen en leidden discussies over de kernpunten van multiprocessing die voor standaardisatie in aanmerking komen. Zo benadrukte Sven Brehmer van Polycore Software de noodzaak om te voorkomen dat applicaties opnieuw worden geschreven als je wilt communiceren tussen processoren op een chip, op een bord of met een zeer gedistribueerd systeem. ’Er bestaat geen enkele oplossing die alles doet wat je wilt‘, zei hij. ’Het mechanisme dat de deuren opent naar een universele oplossing moet zijn gebaseerd op open standaarden en API‘s. Door samenwerking kunnen we API‘s bouwen doe het mogelijk maken sneller uit te breiden of in te krimpen en die interoperabiliteit binnen handbereik brengen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content