Nieuws

De optokoppelaar is eindelijk geïntegreerd in cmos

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Ic-engineers en –ontwerpers van de Universiteit Twente hebben een primeur met de integratie van een optokoppelaar in een cmos-chip.

Een lichtsignaal genereren, verzenden en ontvangen op een cmos-chip, dat konden de onderzoekers van de Universiteit Twente al. Ook al had dat veel voeten in de aarde, het resultaat een optokoppelaar noemen, is misschien wat flatterend, geeft hoogleraar Integrated Device Systems Jurriaan Schmitz toe. Inmiddels maakt het niet meer uit, want door het recept te verfijnen, is het gelukt een echte on-chip optokoppelaar te maken, met een bitrate van in elk geval 1 megabit per seconde.

Een optokoppelaar onderbreekt de elektrische verbinding en geeft het signaal over een korte afstand optisch door. Zodoende kunnen twee delen van een systeem of circuit galvanisch van elkaar worden geïsoleerd en krijgen spannings- of stroompieken geen kans zich te verspreiden. Een optokoppelaar is daarom een onontbeerlijk element in bijvoorbeeld automotivechips, die niet zelden hoog- en laagspanningscircuits combineren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content