Opinie

De onbewust onbekwame ondernemer

Wim Bens is eigenaar van Bens & Partners Management en Advies.

Leestijd: 3 minuten

Laten we het eens hebben over de ondernemer. Hij heeft het hartstikke druk. Hij is iedere dag weer bezig om het goed te doen en doet het eigenlijk ook best goed. Goed voor zijn klanten, goed voor zijn eigen mensen en goed voor zijn partners, maar ook goed voor zichzelf. 365 dagen per jaar zijn vele ondernemers bezig met de drukte van alledag. Overigens helemaal niet erg, want voor veel ondernemers hoort dat er gewoon bij. Ze zijn er misschien zelfs wel ondernemer voor geworden en moeten er niet aan denken als ze dat zouden moeten missen.

Maar door die waan van alledag is er soms te weinig tijd om eens rustig na te denken over de toekomst. Na te denken over de eigen visie, missie, strategie en activiteiten, en dan vooral of die niet eens moeten worden aangescherpt of zelfs rigoureus bijgesteld. Misschien moet het roer eigenlijk wel helemaal om. ‘Maar ik heb het zo druk!’, hoor ik je denken. Veel ondernemers nemen simpelweg te weinig tijd om eens rustig na te denken. En met wat collega’s en anderen te sparren en vanaf een afstand de zaken rustig te aanschouwen. Nadenken en scenario’s afwegen.

Dat is ook moeilijk, want je moet even uit jezelf stappen. Veel ondernemers zien niet wat ze niet zien en weten niet wat ze niet weten. Doordat ze gevangen zitten in drukte, komen ze er niet aan toe om af en toe eens out of the box te denken, buiten de lijntjes te kleuren of zelfs maar van buiten naar binnen en van overmorgen terug naar vandaag te denken en te redeneren. Maar ook omdat het bekende en het vertrouwde zo veilig is, veranderen vaak pijn doet en best ingewikkeld is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content