Technologie

De nucleaire batterij: toe aan een comeback?

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Een ‘radioactieve’ batterij die decennialang meegaat, begint een tweede leven nu het tijdperk van het internet der dingen aanbreekt.

Er zijn van die systemen waarvan je de batterij niet kunt wisselen, in ruimtevaartuigen bijvoorbeeld. Soms is het te doen, maar erg onhandig, zoals een in een sensorstation in de diepzee. En soms levert het risico’s op die je liever wilt vermijden, zoals de operatie om een nieuwe batterij in een pacemaker te zetten.

Voor deze en andere toepassingen werden decennia geleden nucleaire batterijen ontwikkeld, die hun energie ontlenen aan radioactiviteit in plaats van aan elektrochemie. De simpelste versies gebruiken de warmte die radioactief materiaal afgeeft als energiebron, in de meer verfijnde bètavoltaïsche batterij converteren halfgeleiders de energie van uitgezonden radioactieve straling in elektrische stroom. De efficiëntie van beide typen is laag, maar daar staat een unieke eigenschap tegenover: een levensduur die kan oplopen tot enkele decennia.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content