Achtergrond

De noodzaak voor een agile teststrategie

Derk-Jan de Grood is testexpert en Agile-coach bij Valori. Hij zet zich in om de toegevoegde waarde van softwareontwikkeling te vergroten in zowel Agile- als traditionele context. Hij is auteur van het boek ‘Agile in de echte wereld - Starten met Scrum’, dat eind oktober is verschenen bij uitgeverij Techwatch.

Leestijd: 6 minuten

Agile teams zijn zelf verantwoordelijk voor het leveren van kwaliteit. Desondanks is het aan te bevelen om een overkoepelende teststrategie te hebben, betoogt Derk-Jan de Grood.

‘Kijk’, legt de projectmanager uit, ‘dit project is erg belangrijk voor de organisatie. De geplande aanpassingen doorsnijden alle systemen, maar ze zijn noodzakelijk om ook in de toekomst onderscheidend te zijn. Ik wil erop kunnen vertrouwen dat na elke release de value streams nog steeds werken, maar hoe weet ik of dit zo is? De meeste van onze teams zijn agile, maar niet allemaal. Als ik begin over een teststrategie, dan zeggen ze dat dit oldschool en achterhaald is.’ Hij kijkt mij vragend aan. Ik ben uitgenodigd om mee te denken over de testaanpak en nu wordt er een antwoord verwacht.

Met de komst van Agile verandert er veel binnen de softwareontwikkeling. De aanpak brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de testers. De grootste verandering is misschien wel dat de agile teams zelf verantwoordelijk zijn voor het leveren van kwaliteit. Michael Sowers verwoordt het heel goed in zijn blog van afgelopen september: ‘In Agile, the accountability for the right level of quality delivered at the right time belongs to the collective team. The team should embrace the best skill sets of each contributor and plan for quality and testing at every step of the release and within each sprint.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content