De laatste versie

Reading time: 2 minutes

Author:

Eric Leenman is senior interimprofessional bij Yacht Technology.

De cd-speler in mijn Peugeot 307 is gammel en kan bovendien geen mp3‘s afspelen. Gewoon een andere in zetten, zou je zeggen, maar zo makkelijk gaat dat niet. Bij Peugeot heeft de radio-cd-speler zelf geen schermpje, maar wordt de informatie weergegeven op een display in het dashboard. Dus toog ik naar de dealer om te vragen of ze een nieuwe hadden die aangesloten kon worden op dat display.

Daar vertelden ze dat er wel een andere radio-cd-speler in kan, maar dat het scherm in het dashboard dan niet meer werkt. De koppeling naar het display is een Peugeot-specifieke interface die ook door de boordcomputer wordt gebruikt. ’Dus als ik mijn cd-speler vervang, kan ik wel mp3‘s afspelen, maar krijg ik geen informatie meer over de temperatuur, de toestand van het portier en het brandstofverbruik?‘, vroeg ik aan de monteur. ’Correct‘, zei deze, ’maar als je de 308 aanschaft, kun je wel mp3‘s afspelen én blijft je display werken.‘ Een nieuwe auto kopen om ook mp3‘s te kunnen afspelen, ging me wat ver.

De opmerking van de monteur komt me bekend voor. FPGA-leveranciers adviseren ook vaak om te upgraden naar de laatste softwareversie en het laatste service pack. Als je een nieuw project start, is dat geen probleem. Als je dan een bug tegenkomt in hun software, wordt er vaak een patch gemaakt en wordt deze meegenomen in het eerstvolgende service pack. Als ik echter een aanpassing moet doen op een ontwerp dat twee jaar oud is en ik loop tegen een bug aan van de tooling, dan gaat het een stuk lastiger. Het eerste dat je hoort, is dat het is opgelost in de laatste versie, en dat je daarnaar moet upgraden.

Maar ik wil niet over naar een nieuwere versie of een nieuwer service pack. De laatste versie is niet altijd beter. De oude bugs zijn misschien opgelost, maar de nieuwe ken ik nog niet, en wil ik ook niet weten. Ik wil een oplossing voor dit specifieke probleem in de tooling en verder alles bij het oude laten. Vaak draait het erop uit dat je dan om de bug van de tooling heen moet werken.

Laatst belde een collega op die bij de klant zit. Er waren problemen en dat zou worden veroorzaakt door mijn stuk code. ’Welke versie heeft de klant?‘, vroeg ik. ’1.54‘, luidde het antwoord. ’We zitten al op 2.08. Kun je niet upgraden?‘ ’Nee‘, zei mijn collega, ’dat wil de klant niet. Alles werkt goed, en overgaan  op de laatste versie omdat ze nieuwe monitoren gebruiken, vinden ze geen goede reden. De klant wil alleen een patch voor dit probleem.‘

Mmm, dacht ik. Dat gevoel ken ik. Toen heb ik maar versie 1.54 uit het archief gehaald en een patch geschreven voor de klant. Als work-around voor mijn radio-cd-speler heb ik nu een mp3-spelertje met boxjes op de bijrijdersstoel liggen.