Opinie

De klant als co-ontwikkelaar

Lennart Tange
Leestijd: 3 minuten

Inmiddels hebben al heel wat bedrijven de stap gemaakt naar een wat meer agile ontwikkelmethode. Een van de grote voordelen van Agile is de terugkoppeling van de klant: op enkele mijlpaalmomenten ga je met hem rond de tafel zitten om na te gaan of je nog steeds aan het maken bent wat hij wil. Toch zien we nog steeds projecten falen, bijvoorbeeld doordat wij vinden dat de klant toch niet zo goed weet wat hij wil en een (dure) stap voor niets genomen lijkt te zijn, of doordat de engineer een overduidelijke aanname heeft gedaan die later toch niet zo overduidelijk blijkt.

Maar wie moeten we dat soort problemen verwijten? De klant (expert in het probleemdomein), omdat hij niet altijd duidelijk laat merken wat hij wil? Of de engineer (expert in het oplossingsdomein), omdat hij niet duidelijk de requirements heeft opgesteld? Het antwoord zal ergens in het midden liggen: bijvoorbeeld een klant die niet weet wat de machine in een bepaalde state zou moeten doen of een ontwikkelaar die niet de goede afwegingen in de belangen van de klant kan maken. Een werkwijze die de laatste jaren vrij populair is geworden in de Verenigde Staten, Contextual Design, probeert de scheiding tussen deze domeinen zo klein mogelijk te maken.

Wij als engineers moeten scherp zien te krijgen wat de klant nodig heeft, wat vaak iets anders is dan wat hij wil. Dat betekent iets verder kijken dan het lijstje met wensen waar de klant mee komt aanzetten. Contextual Design geeft een paar technieken daarvoor. Net als bij Agile probeer je zo veel mogelijk feedback te ontvangen van je klant, maar nu begin je daar al mee voordat je echt iets gaat maken om te voorkomen dat er in een duur stadium implementatieaanpassingen moeten worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld door al in een vroeg stadium de meest goedkope vormen van prototyping toe te passen, zoals samen met de gebruiker een gebruikersinterface schetsen. Maar ook door gewoon eens samen met de gebruiker te kijken hoe hij op dit moment te werk gaat (vaak zijn we als embedded-engineers toch werk aan het automatiseren) en daarin door te vragen waarom hij het zo doet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content