Achtergrond

De invloed van wendbaarheid op het harde fundament

Ger Schoeber is manager Innovation & Technology bij Hotraco. Hij heeft uitgebreide expertise in systeemarchitectuur en verzorgt trainingen op dat gebied bij The High Tech Institute.

Leestijd: 5 minuten

De snel toenemende complexiteit botst flink met de steeds kortere time-to-market. Ger Schoeber legt uit hoe een agile systeemaanpak helpt om dit onder controle te krijgen.

Onze hightechindustrie ontwikkelt tal van slimme systemen met een multidisciplinair karakter. Met robuuste behuizingen of frames gemaakt van metalen, kunststoffen en/of slimme circulaire materialen. Met snelle elektronische besturingen, waarbij warmtedissipatie een belangrijk aandachtspunt is. Met connectiviteit, steeds vaker gebaseerd op zuinige draadloze technologie of hoge bandbreedte via optische verbindingen. Met software in veel systeemlagen, van diep geïntegreerde firmware tot deep-learningalgoritmes in de cloud voor data-analyse. Ook user experience is sterk in opkomst: het creëren van een laagdrempelige, maximaal intuïtieve gebruikerservaring in de interactie met complexe systemen.

Het meest flexibele onderdeel van een complex systeem is uiteraard de software. Die kunnen we gelukkig op het laatste moment nog aanpassen. Kwestie van een nieuw programma, en klaar is Kees. Hardware zoals het ijzerwerk of de elektronica is velen malen kostbaarder om te wijzigen – denk aan engineering-, productie- en materiaalkosten. Bovendien hebben dergelijke wijzigingen veel extra doorlooptijd tot gevolg. Het is dus logisch dat de ontwikkeling van mechanica en elektronica van oudsher flink voorrang krijgt. Pas als die voldoende stabiel zijn, beginnen we aan de software. We kunnen altijd snel iets programmeren om het systeem op de juiste manier te laten bewegen en functioneren. Voor systemen die niet meer hoeven te wijzigen, zit daar veel waarheid in.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content