Interview

De industrialisatie van idealen

Paul van Gerven
Leestijd: 10 minuten

Hij loodste in het land van de Autobahn ‘s werelds beroemdste milieuwet door het parlement. De terugleververgoeding leverde zijn heimat een florerende windmolen- en zonnecelindustrie op, precies zoals hij het had bedoeld. Inmiddels proberen veel landen dit succes te imiteren, maar Nederland lijkt er geen haast mee te maken. Een gesprek met Hermann Scheer, alias de Zonnekoning.

Het is de eerste lentedag van het jaar, het zonnetje straalt aan de strakblauwe hemel. ’Dat doet een mens goed. Lekker geld verdienen!‘, grapt de burgemeester van het stadje Bad Neuenahr-Ahrweiler, nabij Bonn, verwijzend naar de  vele zonnepanelen die hun weg hebben gevonden naar Duitse daken en heuvels. Zijn publiek lacht instemmend.

We staan bij de opening van een beursje over duurzame alternatieven. Een tiental standjes zijn in de Messe niet groter dan een gymzaal opgesteld om hun waar aan te prijzen. Het gaat over biobrandstoffen, niet-tropisch hardhout en natuurlijk zonne-energie. Een kleine zestig man zijn komen opdagen, maar eigenlijk begint het evenement morgen pas.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content