De globetrottende systeemengineer


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 4 minutes

Jochen Vandorpe startte in november 2005 bij Option. Na zijn studie Industrieel Ingenieur Elektronica in de richting Ontwerptechnieken nam de Leuvense draadloosspecialist hem als systeemengineer in het systeem- en productkwaliteitsteam. In deze functie is Jochen verantwoordelijk voor het verlenen van technische klantondersteuning, algemene systeemtaken en systeemvalidatie.

Maandag

Ik start mijn nieuwe werkweek met een kop koffie en neem het weekend door met mijn collega‘s. Daarna ga ik nog eens snel door de mails van vorige week ter voorbereiding van de wekelijkse teamvergadering. Tijdens dit overleg nemen we de uitgevoerde taken van de afgelopen week door. We bespreken de technische complicaties die zijn opgedoken bij onze klanten en plannen onze taken voor de lopende week. Mijn voornaamste opdracht deze week: een bezoek aan één van onze Amerikaanse klanten met een datadoorvoerprobleem. De rest van de dag vliegt voorbij met voorbereidend onderzoek naar de aard van hun klacht.

Dinsdag

Sinds vorige avond is er nieuwe firmware beschikbaar met een oplossing voor het probleem van onze Amerikaanse klant. Terwijl de kwaliteitsafdeling de nieuwe firmware door een automatische testcyclus haalt, ga ik aan de slag met het testen van klantspecifieke vereisten. Hiervoor breng ik het merendeel van mijn tijd door in het lab. Daar verifieer ik de prestatie van onze datakaart op testapparatuur van Agilent en Anritsu in relatie tot de doorgevoerde veranderingen in de firmware. Tussendoor regel ik snel ook nog even mijn vlucht en hotel met het reisbureau.

Woensdag

Ik sta wat eerder op dan normaal om nog even na te lopen of ik al het nodige bij me heb voor de trip naar Austin. Om tien over tien vertrekt mijn vliegtuig naar Atlanta, dus het belooft een lange dag te worden. Tijdens het wachten op de luchthaven check ik nog even mijn mails en bel ik een collega met de vraag of hij mij aan het einde van de Belgische werkdag een update wil mailen. Zo kan ik, zodra ik in de Verenigde Staten land, meteen de juiste voorbereidingen treffen voor de tests van de volgende dag bij de klant. Onderweg neem ik mijn mail verder door om niets over het hoofd te zien.

Donderdag

Vandaag word ik vroeg wakker door een lichte jetlag. Mijn mailbox blijkt goed gevuld te zijn. Grappig idee om in een andere tijdzone te ontwaken: terwijl ik opsta, zit de werkdag er voor mijn collega‘s in België alweer bijna op. Ik verifieer nog even de configuratie van enkele samples van ons nieuwste product, de ’Globetrotter HSUPA‘, dat nu bij onze klant in het lab door de laatste acceptatietests gaat. Dan ontmoet ik de mensen in het lab en overleg over de lopende tests. Gelukkig blijkt dat de nieuwe samples die ik net heb gegeven het kritische datadoorvoerprobleem verhelpen. Nu is het even wachten op de regressietests en hopen dat daarbij geen nieuwe problemen opduiken.

Vrijdag

Vandaag gaat het stukken beter met het slapen en ben ik om negen uur uitgerust terug bij onze klant. We bespreken eerst de status van de lopende tests. Het kritische probleem blijkt inderdaad opgelost en er zijn tot dusver geen nieuwe problemen ontdekt. Wat een opluchting. In de loop van de voormiddag ontmoet ik een RF-ingenieur die een paar vragen voor me heeft over de gevoeligheid en straling van onze datakaart. We nemen samen het testscenario en de set-up door, zodat ik me een beter beeld kan vormen. Ik haal er enkele specificaties bij en kan daarmee aantonen dat de gemeten resultaten binnen de specificaties liggen. Ik blijf tot en met het begin van volgende week nog in Austin voor het opvangen van eventuele problemen in deze kritische periode. Maar nu eerst genieten van een weekendje Austin.