Opinie

De geschiedenis herhaalt zich

Wim Hendriksen is lector bij Fontys Hogeschool ICT.

Leestijd: 2 minuten

E-mails versturen we nu een jaar of vijftien. Eerst waren die berichtjes kort en bondig, maar tegenwoordig loopt een e-mail al gauw in de megabytes, vooral als je er een lijst met aanhangsels bij doet. Een jaar of tien geleden vonden we het ineens handig om elkaar korte berichtjes van maximaal 256 bytes te sturen. Dat het er maar 256 zijn, is maar goed ook, want er hoort een verschrikkelijke userinterface bij. Door maar vaak genoeg op een van de twaalf iele knopjes te duwen, kun je de vijftig verschillende letters, cijfers, leestekens en smileys op het pietepeuterige schermpje prutsen. We noemen dit sms‘en. Een razend succes dat vooral het mobiele spraaktelefoonverkeer heeft vervangen. Maar dat was natuurlijk weer niet genoeg.

Een duidelijke stap voorwaarts is twitteren, want dat gaat met tweets van maximaal 140 bytes. Dat is zo populair dat zelfs ministers tijd hebben om zich hiermee te profileren. Je twittert dat je net naar het toilet bent geweest of iets anders triviaals. Nu gaan er geruchten dat er een mechanisme is verzonnen met maximaal 20 bytes. De innovatie kent geen grenzen!

Hoewel? Volgens mij is de ultieme applicatie een systeem waarmee je berichten kunt verzenden van niet meer dan één bit. Geweldig! Wat een mogelijkheden! Je kunt er zelfs een lampje mee aan en uit laten gaan! Als je dan vaak genoeg dat lampje aan en uit laat gaan bij de ontvanger, dan laat je weten dat je nog steeds leeft. Een krachtig signaal aan de rest van de wereld. Veel efficiënter dan een tweet maar met ongeveer dezelfde informatie-inhoud. Dan kunnen de lagere overheden zoals de burgemeester van het dorp en zijn wethouders ook mee in de vaart der volkeren om zich te manifesteren aan het kiezersvolk. De dyslectici onder ons zullen dankbaar gebruikmaken van het medium omdat ze eindelijk ook weer kunnen meedoen zonder dat het opvalt. We noemen dit vanaf nu bitteren. Zo‘n bericht noemen we een bit of een bitje.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content