Opinie

De economische architectuur

Egbert-Jan Sol is directeur High-Tech Systems & Materialen bij TNO.

Leestijd: 3 minuten

Beste lezers, dit is mijn laatste reguliere column. Ik heb de afgelopen jaren geschreven over intelligente pleisters en punaises, waar we nu het Holst Centre voor hebben. Ik heb geschreven over de intelligente auto, die later onder meer tijdens de Grand Cooperative Driving Challenge reed op de A270 tussen Helmond en Eindhoven. Over BSML, wat we later Bluebird zijn gaan noemen, en over ons energievraagstuk met visies over toekomstige multidisciplinaire kennisgebieden als ’mechatomics‘ en ’chemergy‘. Maar ook over het Brainport-ecosysteem, over hightechlobby‘s, over het Brein-plan (Bestrijd Recessie met Innovatie), dat resulteerde in de Kennniswerkersregeling en de Hightech Topprojecten. En over het afschaffen van subsidies. Resten mij nog vijfhonderd woorden voor een laatste observatie over de vier niveaus van architectuur.

We kennen een softwarearchitectuur als de beschrijving van softwaremodules en hun interfaceafspraken. De dynamiek binnen een module van algoritmes, datastructuren en events kent iedere programmeur. Maar hoe gedraagt zich het hele systeem? Bij de systeemarchitectuur van een apparaat, met hardware- en softwaremodules, wordt het al complexer. Bij een netwerkarchitectuur komen daar communicatieprotocollen tussen oude en nieuwe systemen bij. In het geval van hightech apparatuur is er sprake van materiaalkunde, mechatronica, beeldverwerkingssoftware en vaak marktspecifieke regels.

Bij grote systemen wordt systeemarchitectuur belangrijk om het overzicht te behouden. Bij de bouw en later het onderhoud zijn vele mensen betrokken. Een systeemarchitect moet dan het overzicht houden. Lastiger wordt het wanneer het werken aan onderdelen van een systeem over de tijd verspreid gebeurt. Bij hele grote systemen kan dat over jaren zijn. Een goede systeemarchitectuur houdt rekening met de future flexibility. Hoe groter het softwaresysteem, hoe kostbaarder en duurder. Het zal lang meegaan en vaak worden aangepast aan externe veranderingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content