Opinie

De constante in een variabele(n) wereld

Hans Odenthal is hr-manager bij Sioux.

Leestijd: 3 minuten

Veel mensen kijken dit jaar de film ‘Back to the future’ uit 1985 nog een keer terug. Hierin reist de hoofdpersoon naar 2015, wat voor velen de aanleiding is om de technologische verwachtingen in de film met de realiteit te vergelijken. Automatisch sta je ook stil bij de wereld van toen en wat er de afgelopen decennia allemaal is veranderd. Zelf ben ik dit jaar precies dertig jaar werkzaam in de softwareontwikkeling. Dit vakgebied van constanten en variabelen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de veranderingen op technologiegebied, dat is geen nieuws meer. De vraag die mij echter bezighoudt: in hoeverre heeft het onze wereld ook daadwerkelijk verbeterd?

Twee voorbeelden. Je bent een video-on-demandfilm aan het uitzoeken en klikt vanuit je laatst bekeken film door naar ‘Anderen bekeken ook’. Tegen de verwachting in kom je uit bij films die je helemaal niet aanspreken en je begint je te ergeren aan de slechte smaak van je mediabox. Of iemand komt te laat op een afspraak en geeft als reden dat de navigatie hem de verkeerde straat heeft ingestuurd. Mij overkomt het ook weleens, en ik moet eerlijk bekennen dat ik me er soms op betrap dat ik toch de navigatie blijf volgen, stiekem hopend dat de software zijn fout heeft ingezien en me alsnog de goede weg wijst.

Herkenbaar? Ik zie een rode draad in deze twee voorbeelden. We leggen de verantwoordelijkheid namelijk steeds meer bij de techniek en dat was dertig jaar geleden toch echt een stuk minder. We dichten technologie zelfs een soort van persoonlijkheid en intelligentie toe. We worden kwaad op de navigatiesoftware als deze ons de verkeerde richting instuurt en we verwachten dat de intelligente vod-software met 99 procent nauwkeurigheid kan voorspellen welke films we leuk vinden. Het zelfbewuste Skynet uit de eveneens in de jaren tachtig gestarte Terminator-filmreeks hiermee steeds dichterbij.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content